Carlspall
Image default
Health / Alternative

Hooggevoeligheid: de feiten

Sommige mensen zijn intelligenter dan andere mensen en sommige mensen zijn opener dan anderen. Net zoals dat zijn sommige mensen ook gevoeliger dan anderen. Mensen die zeer gevoelig zijn noemen we ook een hoog sensitief persoon of HSP. Een HSP is iemand zeer gevoelig is voor indrukken en prikkels van de buitenwereld of van andere mensen. Ook vangt een HSP meer signalen en details op. Al die emoties en indrukken komen veel intensiever binnen, dat kan ervoor zorgen dat ze overprikkeld raken.

Hoog gevoeligheid is een eigenschap van de hersenen in samenwerking met het zenuwstelsel. Waarschijnlijk is het een eigenschap die erfelijk is. Hooggevoeligheid komt voor bij ongeveer 20% van de bevolking en komt evenveel voor bij mannen als vrouwen. Twijfel je zelf of je hoog sensitief zou kunnen zijn, dan kan je een HSP test doen. 

Over het algemeen zijn er twee soorten HSP’ers: ongeveer 70% van de HSP’ers in meer introvert en van nature eerder rustig. Zij voelen zich het best als ze weinig risico’s nemen. Dan is er een andere groep HSP’ers, ongeveer 30%, die net wel behoefte heeft aan nieuwe ervaringen en meer extravert zijn. Zij worden ook wel een HSS’ers genoemg, de afkorting voor High Sensation Seekers. Dit is eerder paradoxaal: ze gaan op zoek naar uitdagen enerzijds, maar raken snel overbelast anderzijds. Je zou kunnen zeggen dat ze met één voet op de gaspedaal en met één voet op de rem leven.

Hooggevoeligheid kan een probleem vormen in het dagelijkse leven van deze mensen. Het heeft een invloed op hun persoonlijk leven, hun relaties en vaak op hun baan. Vaak wordt deze eigenschap niet erg gewaardeerd in onze hectische maatschappij van tegenwoordig, waardoor HSP’ers zich vaak onbegrepen voelen. Toch kan deze eigenschap net een voordeel zijn als ze er goed mee om leren gaan bij een HSP coach.

https://www.hsp-academy.nl

Gerelateerde artikelen

Leerproblemen oplossen met Remedial Teaching Rotterdam

Populariteit van de e-sigaret

Snel een platte buik in 2 stappen