Carlspall
Image default
Health / Alternative

Omgaan met patiënten in de zorg

Wat doe je als een bewoner van een verzorgingstehuis je tijdens het verzorgen opeens slaat of wegduwt? Wat doe je als een demente bewoner in de war is en agressief gedrag gaat vertonen? Hoe kan je je grenzen aan geven zonder de band met de patiënt te schaden? Hoe moet je reageren als bewoners elkaar opeens gaan uitschelden of uit woede met spullen gaan gooien? Hoe maak je jezelf weerbaar als een familielid van een bewoner zijn ongenoegen over jou gaat uiten? Het is belangrijk om op deze situaties voorbereid te zijn. Dit kan je doen door een agressie training te volgen. In deze blog meer informatie over zo’n training.

Inhoud
Het oerinstinct geeft als reactie vechten of vluchten, wanneer je geconfronteerd wordt met geweld. Zonder oefeningen is het lastig om goed je hoofd koel te houden tijdens een aanvaring met gewelddadig gedrag. Je moet op de juiste manier reageren om de situatie niet te laten escaleren. Dit leer je met een training omgaan met agressie. Je leert in deze training om rustig te blijven, om de situatie goed in te schatten en hem in de kiem te smoren. Je bent je bewust wat het effect van je eigen gedrag is en waar je grenzen liggen. Je leert ook de grenzen van andere te herkennen, zodat je vriendelijk maar toch ook stevig kan ingrijpen.

Oefenen
De oefeningen doe je met een trainer in een veilige omgeving. Je gaat verschillende technieken oefenen in deze omgeving. Verzorgenden krijgen door deze oefeningen meer zelfvertrouwen en leren ook om in stressvolle situaties op de juiste manier te reageren. Je bent beter voorbereid op incidenten die zich mogelijk op de werkvloer kunnen voordoen. Om zo dicht mogelijk bij de realiteit te komen, begint de training altijd met een inventarisatie van wat er op dit moment speelt. Wees voorbereid en leer door te doen.

http://zelfsterk.nl