Carlspall
Image default
Health / Alternative

Hoe wordt leer gemaakt?

Het maken van leer is een proces dat al eeuwen oud is. Al miljoenen jaren geleden werden dierenhuiden gebruikt om ons warm te houden. Men ontdekte destijds dat de huiden ook langer bewaard konden worden ze bijvoorbeeld te laten drogen. Het ontdekken van vuur bevorderde dit proces. Door de jaren heen zijn de mensen steeds slimmer geworden om de huiden om te toveren tot leer. Hoe wordt leer precies gemaakt? Je lees het in deze korte informatieve blog.

Leer wordt gemaakt van dierenhuid. Om een leerproduct te maken moet je dus eerst een dier hebben. Bijna van elk dier kan je wel leer maken. Populaire dieren voor leer zijn kalfjes, koeien, lammetjes, krokodillen en slangen. Het dier moet als eerst gebracht worden naar een slachthuis waar de huid van het dier verwijderd wordt. De huid moet geconserveerd worden zodat er leer van gemaakt kan worden. Dit wordt onder andere gedaan door zout, ontkalken of drogen. Deze methodes zorgen ervoor dat de huid niet gaat rotten

De volgende stap die ondergaan moet worden is het ontharen, weken en kalken van de dierenhuid. De dieren huid zit namelijk nog vol met haren en bacteriën.  De dierenhuid wordt gekweekt in zuur of zout en dit zorgt ervoor de haren worden verwijderd en de vetten los zullen laten. Het kweek proces maakt de huid van het dier glad.

Nadat de huid glad is, is het tijd om de overtollig huid te verwijderen zoals vet of vlees. Nadat de huid volledig ontvleest is, moeten de middelen van het kwekingsproces verwijderd worden. Zodra alles van de huid verwijderd is, wordt de dierenhuid gebeitst zodat de enzymen sterker in de huid blijven.

Als laatste stap is het tijd om het leer een kleur te geven. Dit wordt gedaan met leerverf of met angelus leerverf. Het verf proces wordt meerdere keren uitgevoerd voor optimaal resultaat.

https://www.deleerverfwinkel.nl/