Carlspall
Image default
Health / Alternative

Waarom mensen met lymfoedeem een arm of handkous dragen

Lymfoedeem is een bloedziekte waarbij een grote hoeveelheid vocht en eiwitten opstappelen in een arm, been, het gezicht, de hals of zelfs in de bekken. Hierdoor ontstaat er een verstoord evenwicht tussen aan-en afvoer van de vocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld zwelling, vermoeidheid, pijn, beperking in het bewegen maar ook infecties. De verschijnselen worden dan ook meestal pas te laat herkent.

Lymfoedeem begint vanaf 18 tot 35 jaar maar soms is het al bij kinderen een groot probleem. De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk. Maar soms is dit wel eens het geval. De ziekte komt redelijk vaak voor na een behandeling van kanker. Het is een ziekte die voornamelijk voorkomt bij vrouwen.  

De behandeling bestaat uit 2 verschillende situaties. De eerste is de ont stuwing fase hierbij is het belangrijk dat de huid wordt een compressie middel heeft en dit kan doormiddel van een drukhandschoen of een compressie kous. Massagetherapie is ook een vorm van behandeling maar dit zal na langere tijd niet meer zijn werking doen. Het verhindert de ziekte maar is helaas niet de oplossing. De volgende fase is de onderhoudsfase. Hier ligt de nadruk op het stabiel houden van lymfoedeem. Deze fase duurt zolang je nog leeft want het blijft een chronische aandoening.

De compressie technieken worden toegepast door middel van arm en handkousen. Deze kousen zijn gemaakt van hightech vezels die ervoor zorgen om het lymfoedeem te controleren en te verbeteren. De vezels houden het vocht op de juiste plek en zorgen ervoor dat de vocht ook optimaal afvoert. De kousen hebben twee verschillende soorten drukklassen: drukklasse 2 (20-30mmHg) en drukklasse 3 (30-40mmHg). Drukklasse 2 is overal verkrijgbaar, online maar ook in de winkels. Drukklasse 3 is op speciale aanvraag bij je huisarts of fysiotherapeut. Het is een ziekte waarbij het belangrijk is dat er constante verzorging is.

https://www.lymphedivas.eu/