Carlspall
Image default
Health / Alternative

Scriptie nakijken – Schoolbegeleider vs. Scriptium

Het bestaat al een paar jaar: je scriptie laten nakijken door een extern scriptiecorrectiebureau zoals Scriptium. Het wordt steeds populairder en steeds meer studenten maken gebruik van de specialistische diensten. Maar wat is nu het verschil tussen een nakijkbeurt van Scriptium en een feedbackronde van je schoolbegeleider? Kan Scriptium jouw scriptie laten nakijken zoals je schoolbeoordelaar dat kan? Wij namen de proef op de som.

Nakijken op taal

Je schoolbegeleider markeert natuurlijk taalfouten in je scriptie als hij/zij deze doorkijkt. We kennen weinig docenten die een dt-fout laten staan. Scriptium doet dat ook tijdens een taalcontrole. Ze markeren alle taalfouten die ze kunnen vinden. Het verschil is dat Scriptium de fout ook direct verbetert als zij een scriptie nakijken. Een schoolbegeleider markeert ze vaak alleen maar. Je hoeft dus aan het eind van de correctie van Scriptium alleen nog maar de wijzigingen te accepteren, en voilà, je tekst is foutvrij. Doordat ze werken met de functie ‘wijzigingen bijhouden’ kun je na de correctiewerkzaamheden perfect zien wat er fout is en hoe ze het verbeterd hebben. Zo leer je er ook nog van, zonder dat je onnodig veel tijd kwijt bent aan het uitzoeken van wat je precies fout hebt gedaan. 1-0 voor Scriptium, vinden wij.

 

Nakijken op structuur

Een taalcontrole en een structuurcontrole gaan hand in hand. Ze steunen zwaar op elkaar, dus bij Scriptium is het niet mogelijk om de een los van de ander aan te vragen. De structuurcontrole van Scriptium gaat over zinsbouw, informatiestructuur, de duidelijkheid van de tekst en verwijswoorden. Voor een academische en formele tekst is het ontzettend belangrijk dat je duidelijk en sluitend schrijft. Zaken die voor jou als leze meteen duidelijk zijn, zijn dat wellicht niet voor een lezer. Je schoolbegeleider en Scriptium zullen allebei kijken naar de structuur van je tekst, maar alleen Scriptium verbetert de zaak meteen of vermeldt wat er precies mis is. Weer een punt voor Scriptium, dus. Goede scriptiebegeleiding gaat verder dan alleen een persoonlijke afspraak.

 

Nakijken op inhoud

Toch denk je misschien: ja, maar mijn schoolbegeleider is de enige persoon die precies weet waar mijn scriptie aan moet voldoen en wat er uiteindelijk in moet komen te staan. Dat is misschien wel zo, maar dat wil niet zeggen dat een scriptiecorrector van Scriptium geen hele zinnige dingen kan zeggen. Een inhoudscontroleis eigenlijk een manier om vroegtijdig volledig en efficiënt feedback te ontvangen op je scriptie. De specialist van Scriptium vertelt je precies wat er nog mis is, en vertelt meteen hoe je het kan oplossen. Je bent je schoolbegeleider als het ware voor dus. In plaats van dat je misschien je hoofdvraag drie keer opnieuw moet afbakenen, geeft Scriptium een suggestie voor een afbakening zodat het in één keer goed is. De feedback wordt in opmerkingen in de kantlijn gegeven zodat je het snel en handig kunt verwerken. Bovendien blijft Scriptium beschikbaar als je na de correctie nog aanvullende vragen hebt. De eindscore mogen duidelijk zijn: 3-0 voor Scriptium.

http://www.scriptium.nl/