Carlspall
Image default
Health / Alternative

Let op je tanden

Het hebben van tanden en dus een gebit is voor mensen en eigenlijk bijna alle dieren behalve vogels en amfibieën essentieel. Zonder de tanden kunnen we eigenlijk niks eten behalve vloeibaar voedsel. En zelfs dat is lastig, want kijk maar dat je best vaak op dingen zoals soep of yoghurt wil kauwen. Het is daarom ook raar dat wij geboren worden zonder tanden en eigenlijk ook overleiden zonder tanden terwijl zij zo essentieel zijn.

De tanden ontwikkelen zichzelf in de loop van de tijd wanneer je een baby bent. Rond en nabij de 6 maanden kunnen de eerste melktandjes doorkomen. Deze worden rond het 7e jaar verwisseld voor de blijvende tanden. Het feit dat wij in een leven twee sets aan tanden krijgen wil zeggen dat wij diphyodonten zijn. Doordat we al op een vroege leeftijd wisselen naar ons vaste gebit is het van belang dat het vaste gebit goed onderhouden wordt. Naar de tandarts gaan helpt hierbij. De tandarts ziet meer dan dat jij doet en is gespecialiseerd in het onderzoeken van je tanden. Mochten er gaatjes ergens zijn ontstaan kan hij dat zien. Of wanneer er een vulling in de tand moet, mocht het gaatje al niet zo klein gaatje meer zijn.

Het kan voorkomen dat de vulling gaat lekken, wat er op dat moment gebeurt is dat de vulling een ontsteking kan veroorzaken aan de pulpa. De pulpa is het geen wat midden in het wortelkanaal zit van de tand, en wordt gevuld door bindweefsel, kleine vloedbaten en zenuwvezels. Mocht het gaan ontsteken, dan moet hier direct iets aan gedaan worden. Een wortelkanaalbehandeling kan hier aan bijwerken. In eerste instantie is het zeer van belang dat je je tanden goed onderhoud mocht het toch zo zijn dat je een wortelkanaalbehandeling moet ondergaan, dan kan je er altijd voor kiezen om je tand/kiestrekken.

http://orfeokliniek.nl/