Carlspall
Image default
Health / Alternative

Eerste hulp bij jezelf!

Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, het risico op serieuze complicaties neemt ernstig toe als het gebeurt als je net even alleen bent. Stel je bent alleen thuis en valt van de trap af, je snijd in je vinger of je laat iets op je voet vallen. Iedereen kan een pleister uit de verbandkoffer pakken maar soms zijn er ook andere acties vereist. Per situatie kan je in dit artikel een aantal tips lezen.

Stikken: Als klein kind werd ik altijd ontzettend bang van het liedje advocaatje heeft een graatje in zijn keel. Helaas is het te laat voor advocaatje maar verstikkingsdood kan gemakkelijk voorkomen worden. Als natuurlijke reactie begint men vaak flink te hoesten, maar dit is helaas niet altijd voldoende. Door met een gebalde vuist op je buik (net boven de navel) te slaan kan je je eigen leven redden. Stik je nog steeds probeer dan met je vrije hand extra druk te leveren.

Bloeden: Wondjes en bloed zijn niet heel bijzonder, maar kunnen soms behoorlijk gevaarlijk zijn op de verkeerde plek. Bij een slagaderlijke bloeding is het zomaar mogelijk om binnen een paar minuten volledig leeg te zijn gebloed. Probeer daarom het bloeden te stelpen door een stuk stof goed tegen de wond aan te drukken. Dit kan een handdoek zijn maar ook je trui of T-shirt kan je leven redden. Hou het bloedende gedeelte zo hoog mogelijk, als het boven je hart zit stroomt er namelijk minder bloed naartoe. Het belangrijkste is echter dat je druk op de wond blijft houden.

Afgesneden vinger: Het afsnijden van een vinger kan behoorlijk vervelende gevolgen hebben. Ga weer zoals hierboven beschreven te werk. Beperk het bloeden door een doek op de wond te drukken. Hou het getroffen ledemaat boven je hoofd en ga op zoek naar het verloren lichaamsdeel. Maak het schoon wikkel het in een schoon papiertje en doe in een boterhamzakje met ijs. Ga daarna zo snel mogelijk naar het hospitaal!

Uiteraard is het belangrijkste van alles om snel hulp te regelen. Indien mogelijk loop naar buiten of een plek waar veel mensen zijn. Ook is het in alle bovenvermelde gevallen raadzaam om 112 te bellen zodat professionele hulp eventuele schade beter kan voorkomen. Kijk voor meer tips en veiligheidsartikelen op Schoens-safety.nl

https://www.schoens-safety.nl/