Carlspall
Image default
Health / Alternative

Hoe omgaan met HSP?

HSP, ofwel hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit is iets waar veel HSP’ers mee worstelen, maar dat hoeft helemaal niet! Je kunt heel goed leven met HSP en er zelfs je voordelen uit halen, als je er maar goed mee om weet te gaan. Daarom geven we je in dit artikel een aantal tips, hoe kun je nu het beste omgaan met HSP?

Zonder jezelf af en toe helemaal af van de rest. Veel HSP’ers voelen deze behoeften vaak al, maar toch is dit iets waar je consequent over na moet denken. Veel HSP’ers zijn vaak snel overrompeld door emoties en dan wordt het soms allemaal wel eens even te veel. Soms is dit ook erg lastig, trek jezelf dan even helemaal terug om eens goed tot rust te kunnen komen.
Wanneer we toch hebben over jezelf terugtrekken kunnen we gelijk door gaan met het volgende: zoek een thuisbasis, natuurlijk ben je al ergens woonzaam, maar hiermee wordt bedoelt je eigen plek of anders een persoon waar je altijd terecht kunt om even tot rust te komen. Een eigen thuisbasis voelt vertrouwt en dit is iets wat je in moeilijke tijden veel steun kan bieden.

Veel HSP’ers hebben ook last van elektromagnetische straling (de energie) van mensen, maar ook van gebouwen en steden. Zo heeft dus ook water invloed op een HSP’er. Trek soms eens even de natuur in, velen onderschatten dit vaak, maar de natuur kan enorm rustgevend zijn! Als je een minder drukbezochte plek uitzoekt kom je weinig mensen tegen, je kunt jezelf even helemaal terugtrekken en je zult ervan versteld staan hoe ongelooflijk helend dit kan zijn!

Je zou het niet verwachten om onze laatste tip in dit rijtje te zien, maar ja, ook media is iets dat je aan kunt pakken. Media draaien vaak enkel om negatief nieuws, op sociale media zie je hoe geweldig het leven van een ander wel niet is, en de rest van het nieuws gaat hoofdzakelijk over dingen als oorlog, conflicten en andere dingen waar je niet echt vrolijk van wordt. Dit heeft op een HSP’er meer negatieve invloed. Je hoeft je er niet helemaal van af te sluiten als je dat niet wilt, maar probeer hier eens mee te minderen, tegenwoordig kun je ook kiezen wat je wel en niet wilt zien. Wellicht is dit een optie. De wereld is continu in beweging, maar het is echt niet erg als hier eens een keer een dag van mist.

Ben je HSP’er en hoogsensitief? Volg dan eens een cursus of opleiding van ZoMa Opleidingen, je zult versteld staan hoe je beter kunt omgaan met je hooggevoeligheid.