Carlspall
Image default
Health / Alternative

De verschillen tussen bouten en schroeven

Wil je tijdens deze nooit eindige durende coronacrisis lekker gaan klussen maar heb je twee linker handen en weet je niet het verschil tussen een bout e een schroef? Dan kan je opgelucht adem halen, want wij hebben een informatieve blog voor jou geschreven waarin wij duidelijk het verschil gaan uitleggen wat het verschil is tussen beide bevestigingsmiddelen. Beide materialen worden gebruikt om dingen te bevestigen. Een schroef en een bout worden gebruikt voor uitneembare verbindingen. Ook geld voor beide dat je ze aan moet brengen door middel van een draaiende beweging. Een schroef en een bout komen beide voor in roest vrij staal en in normaal staal. Het meest makkelijke verschil tussen beide bevestigingsmaterialen is dat de schroef moet aangedraaid worden met een schroevendraaier en een bout heeft een zes hoekige vorm. De bout kan daarom aangedraaid worden met een steeksleutel. Torx schroeven zijn dus alleen te bevestigen met een schroeven draaier. Andere verschillen tussen beide middelen gaan wij hier onder vernoemen in een mooie opsomming, zodat jij straks duidelijk weet wat het verschil tussen een schroef en een bout is.`

Bout

  • Een bout zijn draaddiameter loopt over de gehele lengte van een bout. Deze lengte is bij elke bout gelijkblijvend
  • Een bout kan er voor zorgen dat een moer wordt aangedraaid. Dit komt door het metrische schroefdraad.
  • Een bout wordt aangedraaid via de buitenkant, terwijl de schroef wordt aangedraaid via de binnenkant.

Schroef

  • Een bout heeft meestal altijd de zelfde vorm terwijl de schroef er in tientallen soorten en maten komt. Neem bijvoorbeeld een gipsplaatschroeven, deze zijn anders dan bijvoorbeeld torx schroeven.
  • Een schroef wordt in het materiaal gedraaid zonder dat het draad kapot gesneden wordt.
  • Elke schroef heeft een andere kop. Per schroef is er een ander bitje nodig om de schroef juist aan te brengen. Voor het aanbrengen van schroeven zijn dus meerdere tools nodig.
https://www.bnvtools.nl/over-ons/