Carlspall
Image default
Zorg

Is een belevingstuin voor gehandicapten verstandig?

Het hangt af van de specifieke behoeften en mogelijkheden van de gehandicapte. In sommige gevallen kan een belevingstuin voor gehandicapten een verstandig idee zijn, omdat het hen in staat stelt om buiten te genieten en interactie met anderen te hebben. Aan de andere kant is er veel meer nodig dan alleen een tuin om mensen met handicaps comfortabel te laten voelen; goede toegang tot faciliteiten zoals toiletten, aangepaste paden en andere voorzieningen zijn ook noodzakelijk.

 

Waarom een belevingstuin juist nodig is 

Een belevingstuin is een tuin die gericht is op het creëren van een aangename, rustige en ontspannende omgeving. Deze tuinen zijn bedoeld om mensen te helpen hun stress te verminderen, terwijl ze ook genieten van de schoonheid en de natuur in hun directe omgeving. Belevingstuinen bieden echte voordelen voor gezondheid en welzijn: ze kunnen worden gebruikt als therapeutische ruimtes voor patiënt- of cliënt behandeling, als rustige plekken voor persoonlijke reflectie en ontspanning of als aangename omgevingen waar mensen kunnen socialiseren. Daarnaast bieden belevingstuinen ook een milieuvoordeel door het verbeteren van de luchtkwaliteit, het helpen bij waterconservering en het creëren van leefruimte voor dieren.

 

Een belevingstuin dementie 

Een belevingstuin dementie is een tuin die speciaal ontworpen is voor mensen met dementie. Deze tuinen hebben een aantal elementen waarmee de gebruiker wordt uitgedaagd om actief te zijn en hun dagelijkse leven te verrijken. Elementen zoals wandelpaden, rustige plekken, luisterposten en verschillende soorten plantengroei kunnen in deze tuin worden toegevoegd om ervoor te zorgen dat er altijd iets nieuws te ontdekken is. Er kunnen ook verschillende activiteiten worden georganiseerd om de gebruiker te helpen bij het verbeteren van hun cognitieve en fysieke vaardigheden. Denk hierbij aan het planten van bloemen, tuinieren of eenvoudigweg genieten van de natuurlijke omgeving die door de belevingstuin wordt gecreëerd.