Carlspall
Image default
Aanbiedingen

Het verschil tussen daglicht lampen en een spectrum lamp

De termen “daglichtlamp” en “volspectrumlamp” worden vaak door elkaar gebruikt, en er zijn geen voorschriften voor het specifieke gebruik van de termen. Hoewel beide termen kunnen worden gebruikt om dezelfde lamp aan te duiden, die soms een “volspectrumdaglichtlamp” wordt genoemd, richt elke term zich op een ander aspect van de kenmerken van de lamp.

 

Voor meer vergelijkingen van daglichtlampen, ga naar de Slaapwijsheid website. 

Full-spectrum en daglicht lamp termen

“Full-spectrum” beschrijft het vermogen van een lamp om licht uit te stralen dat alle kleuren van het lichtspectrum bevat. Het is echter eerder een marketingterm dan een technische beschrijving, dus elke fabrikant bepaalt wat een volledig spectrum precies is. De term werd voor het eerst gebruikt in de jaren ’60.  Volgens zijn definitie bevatte een volspectrumlichtbron zowel zichtbare als onzichtbare gekleurde golflengten van licht.

Daglichtlampen werden ontwikkeld omdat om gezondheidsredenen daglicht moest worden nagebootst bij mensen die niet aan de zon mochten worden blootgesteld. Daartoe behoren militairen op onderzeeërs van de marine en astronauten in het ruimtevaartprogramma.

Soorten lampen

Fluorescentielampen met een volledig lichtspectrum, het type dat oorspronkelijk werd ontwikkeld, geven de verschillende golflengten van het spectrum niet gelijkmatig weer. Grafieken van hun output laten pieken zien bij verschillende kleurtemperaturen, terwijl natuurlijk daglicht meer een bell curve laat zien op een grafiek.

Lampenfabrikanten hebben zich erop toegelegd deze gelijkmatige spectrumweergave in hun lampen na te bootsen en ze als daglichtlampen in plaats van volspectrumlampen op de markt te brengen. Een van de belangrijkste methoden om dit te doen was de overstap van fluorescentielampen naar lampen op wolfraambasis, en later halogeenlampen.

Lichtkleur temperatuur

Kleurtemperatuur is een meting van de kleur van een licht, gebaseerd op de manier waarop warmte de kleur beïnvloedt. Ze wordt gemeten in graden Kelvin. Dit systeem kan verwarrend zijn, want hoe hoger de temperatuur in graden Kelvin, hoe koeler de kleur van het licht. Lagere cijfers op de schaal staan voor geel en oranje, terwijl hogere cijfers voor blauw staan.

Natuurlijk daglicht is aan de blauwe kant van het spectrum met ongeveer 5.500 graden Kelvin, en gefabriceerde daglichtlampen hebben kleurtemperaturen in het bereik van 5.500 tot 6.500 graden Kelvin. Volspectrumlampen kunnen dit kleurtemperatuurbereik al dan niet gebruiken. Wanneer zij dit wel doen, worden zij vaak “daglicht gebalanceerd” genoemd.

Onzichtbaar lichtspectrum

Naast het zichtbare kleurenspectrum, dat loopt van warm geel en rood tot koel blauw en paars, zijn er bekende onzichtbare golflengten van licht aan het warme uiteinde, infrarood (IR) genoemd, en aan het koele uiteinde, ultraviolet (UV). Beide golflengtes kunnen schade veroorzaken in de vorm van medische problemen, waaronder huidkanker. Maar ze hebben ook voordelen, zoals een mogelijke versterking van het immuunsysteem en een betere opname van vitamine D door het lichaam.

Fabrikanten van volspectrumlampen proberen vaak de output van hun producten aan deze uitersten van het spectrum te manipuleren, door IR- en UV-elementen volledig te elimineren of door alleen het gunstige bereik van deze golflengten te integreren. Bij een daglichtlamp is de kans kleiner dat de onzichtbare golflengten worden gewijzigd en dat zowel gunstige als schadelijke UV- en IR-golflengten worden afgegeven.

Prijs van de lamp

Lampen die op de markt worden gebracht als volspectrum- en daglichtlampen zijn beide duurder dan gewone gloeilampen, zelfs lampen die dezelfde lichtopbrengst hebben maar gewoon geen gebruik maken van de volspectrum- of daglichtmarketingtermen. Volspectrumlampen kunnen, wanneer zij per stuk worden gekocht, tot 10 keer meer kosten dan een standaard gloeilamp. Daglichtlampen zijn ongeveer de helft van de prijs van volspectrumlampen.

 

Voor meer tips en tricks of vergelijkingen over slaap, ga naar de Slaapwijsheid

 

 

Gerelateerde artikelen

Buttons kopen bij een specialist

Antislip sokken tegen uitglijden

Is vegan chocola net zo lekker als ‘gewone’ chocola?