Carlspall
Image default
Woningen

Een oude woning kopen, wat moet je weten?

Wat is er nog populairder dan een jaren 30-huis. De prachtige erker en glas-in-lood ramen zijn natuurlijk ieders grote droom. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een oud huis? Stap even van je droomwolk af en bekijk goed wat er allemaal bij komt kijken. 

Een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is een goede eerste stap bij de aanschaf van een oude woning. Vaak moet er het nodige achterstallige onderhoud verricht worden. Door er achter te komen wat er precies moet gebeuren is het verstandig om de woning bouwkundig te laten keuren. Een bouwkundige keuring laat niet alleen zien wat er precies moet gebeuren, maar ook wat je qua budget ongeveer moet reserveren voor noodzakelijk onderhoud.

Denk hierbij aan bijvoorbeeld kosten voor het verbeteren van de fundering, de isolatie, de houten kozijnen of het vervangen van een cv-ketel. Daarnaast zijn de regels in de afgelopen jaren ook enorm veranderd en zijn er dingen nu verplicht in een woning, waar een aantal jaar geleden nog niet naar omgekeken werd. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het ontbreken van een aardpen. Een aardpen is nu verplicht in een woning, maar vele oude huizen beschikken hier nog niet over. De kosten voor het slaan van een aardpen worden dan ook meegenomen in een bouwkundige keuring, mocht deze in het huis ontbreken. Dit is iets waar je zelf niet aan zult denken, maar die wel degelijk invloed hebben op je budget. 

Voorbehoud van bouwkundige keuring

Omdat een bouwkundige keuring dus van zo’n groot belang kan zijn en daadwerkelijk invloed kan hebben op je budget voor een woning, is het verstandig om een bod uit te brengen onder voorbehoud van bouwkundige keuring. Dit houdt in dat de koop enkel en alleen doorgaat als het bedrag aan de verwachte onderhoudskosten niet boven een bepaald bedrag uitkomt. Hiermee voorkom je dat je er achteraf achter komt dat je alsnog tienduizenden euro’s uit moet geven aan achterstallig onderhoud, terwijl je dit niet had meegenomen in je budget of bod. 

Verbouwen

Wil je gaan verbouwen? Reserveer dan altijd extra verbouwbudget. Vaak valt een verbouwing duurder uit dan je vooraf bedenkt en kom je nog een aantal onvoorziene kosten tegen. Houdt rekening met 10% onvoorziene kosten, die dus bovenop je verbouwbudget komen. 

Daarnaast moet je bij een verbouwing van een oud huis altijd goed kijken naar de huidige vergunningen. Vraag een omgevingsvergunning aan en bekijk of je wensen mogelijk zijn in de huidige vergunning. Zo niet, dan zul je een nieuwe vergunning aan moeten vragen bij de gemeente. 

Minder overbieden

Het grootste voordeel van het kopen van een oud huis, is dat er vaak niet veel kopers in de rij staan om zo’n huis te kopen. Kopers kijken moeilijk door een oude inrichting of indeling heen en zien het klussen vaak als een enorme uitdaging. Heb je wel de kennis en het budget in huis om er iets moois van te maken, dan is de kans groter dat je de woning kunt bemachtigen. Je hoeft vaak minder te overbieden om kans te maken op het prachtige jaren 30-huis. Dus wie niet waagt, wie niet wint. 

 

https://www.aardnet.nl/aardpen_slaan/kosten