Carlspall
Image default
Aanbiedingen

Alles wat je moet weten over het afspelen van platen op een platenspeler

Of je nu een doorgewinterde verzamelaar van vinylplaten bent of net de wereld van de platen begint te verkennen, er zijn verschillende soorten platen die op een platenspeler kunnen worden afgespeeld. Leren over de verschillende soorten platen zal je helpen om weloverwogen keuzes te maken bij het kopen van vinyl voor je verzameling. Laten we eens kijken naar enkele van de meest voorkomende soorten platen.

 

Singles 

De single is een van de meest iconische en herkenbare vormen van vinyl. Hij is meestal zeven inch in diameter en kan tot twintig minuten aan audiomateriaal bevatten – meestal slechts één nummer per kant. Singles zijn zeer geschikt voor vrijblijvend luisteren vanwege de lage kosten en het gemak. Ze zijn ook gemakkelijker op te bergen dan volledige albums omdat ze minder ruimte innemen in je verzameling. Tegenwoordig worden singles niet meer heel erg veel uitgebracht, dit formaat is eigenlijk meer iets van het verleden.

 

LP (Long Play) Records 

De LP plaat, ook wel “album” genoemd, is twaalf inch in diameter en kan tot veertig minuten muziek per kant bevatten. Dit type plaat ontstond in 1948 en werd al snel populair bij platenmaatschappijen omdat het meer speeltijd bood dan singles of EP’s (hieronder uitgelegd). LP’s hebben vaak een betere geluidskwaliteit dan andere formaten, waardoor ze populair zijn bij audiofielen.  Als je in een platenzaak komt zullen waarschijnlijk meer dan 90 procent van alle platen LP’s zijn.

 

EP (Extended Play) platen

De EP plaat is qua formaat en ontwerp vergelijkbaar met een LP, maar bevat meestal minder nummers – meestal vier of vijf nummers per kant met een totale speelduur tot dertig minuten. Een EP wordt vaak gezien als een combinatie tussen een single en een LP, omdat hij meer speeltijd biedt dan een single, maar niet zoveel als een LP. Het is perfect voor wie iets substantiëler wil dan een single, maar niet de verplichting wil die hoort bij de aanschaf van een heel album.