|
Champagne kan op verschillende manieren worden ingedeeld. Het meest voorkomend is de indeling aan de hand van het suikergehalte. Deze bepaalt namelijk de zoetheid van de champagne en daarmee ook het soort champagne dat je drinkt. De meest verkochte champagnesoorten in Nederland zijn brut en demi-sec. Daarnaast bestaan er ook nog de volgende varianten: sec, extra dry, extra brut en doux. In deze blog zullen we wat dieper ingaan op bovengenoemde champagnesoorten.
BrutZoals hierboven ook al is geschreven is brut champagne één van de meest verkochte champagnesoorten in ons land. Sterker nog, ongeveer 90 tot 95 procent van alle champagnesoorten die in ons land verkocht worden vallen onder de categorie ‘brut’. Brut champagne bevat altijd maximaal 12 gram suiker per liter en minimaal 6 gram. Vroeger mocht een champagne overigens brut worden genoemd wanneer het maximaal 15 gram suiker bevatte.
Demi-secOok demi-sec wordt veel gedronken. Demi-sec betekent letterlijk vertaald ‘half-droog’, ook al is het een vrij zoete champagne. Demi-sec is zoeter dan brut. Dit komt omdat het veel meer suiker bevat: tussen de 32 en 50 gram per liter.
SecSec champagne is wat minder zoet dan demi-sec en bevat zo’n 17 à 32 gram suiker per liter. Deze champagne neigt dan ook naar de wat ‘drogere’ kant. Toch is ook dit nog steeds een zoete champagne, zonder dat het overdreven naar suiker smaakt.
Extra dryHeb je liever extra droge champagne? Dan kom je uit bij de extra dry varianten. Het suikergehalte van dit soort champagnes ligt tussen de 12 en 17 gram suiker per liter. PS: ben je nog op zoek naar disposable champagneglazen om jouw extra dry in te schenken? Kijk eens op de website van Disposable Direct!
Extra brutNog een stapje droger zijn de extra brut champagnes. Deze champagnes bevatten maximaal 6 gram suiker per liter, maar kunnen ook helemaal geen suiker bevatten. Champagnesoorten waar geen suiker aan is toegevoegd worden echter ook wel brut nature of non-dosé genoemd.
DouxCompleet tegenovergesteld van extra brut of brut nature is doux. Doux is de zoetste champagnesoort die je maar kunt krijgen. Pas wanneer de champagne meer dan 50 gram suiker per liter bevat, mag het doux worden genoemd. Deze champagnesoort is echter zo zoet (en slecht voor de gezondheid dus!) dat het nauwelijks meer verkocht wordt.
|
| https://disposabledirect.nl |
