Carlspall
Image default
Vervoer en transport

Waarom is een oplooprem belangrijk voor jouw aanhanger?

Sommige aanhangers zijn voorzien van een oplooprem. Een aanhanger oplooprem genereert remkracht voor de aanhanger zelf. Een aanhanger zonder deze voorziening moet het hebben van de remkracht van de auto die hem trekt.

Waarom een oplooprem belangrijk is

Zodra het voertuig dat de aanhanger trekt remt, wordt de oplooprem vanzelf geactiveerd. Deze rem zorgt ervoor dat de remkracht van de aanhanger zich aanpast door de verandering in snelheid van het span. Een aanhanger zonder oplooprem duwt zich bij het remmen richting de achterkant van het trekkende voertuig. Het is maar de vraag of het trekkende voertuig voldoende remkracht heeft om zichzelf en de getrokken aanhanger af te remmen. Een oplooprem vermindert in ieder geval de kans op ongevallen en schade.

Hoe werkt een oplooprem?

De werking van dit onderdeel is vrij eenvoudig. Als de trekauto vertraagt wordt de oplooprem geactiveerd. De aanhanger heeft een relatief hoog gewicht. Een gevolg is dat deze zijn snelheid houdt, terwijl de trekauto zijn vaart mindert. Dat drukken tegen de auto heet oplopen, omdat de aanhangwagen veel massa heeft. Een zogenaamd schuifstuk aan de dissel, schuift in en trekt zo aan de remkabels. Een simpel, maar heel effectief stukje techniek. De remmen bij de wielen van de aanhanger (of caravan natuurlijk) worden zo geactiveerd en deze remt zo zelfstandig.

Wannneer is een oplooprem nodig?

Oploopremmen zijn vooral nuttig maar ook verplicht bij zware aanhangers. Vaak is een aanhanger als voertuig op zich al erg zwaar. Het beste voorbeeld is een caravan. De massa hiervan is hoog en moet dus zelfstandig geremd kunnen worden. De oplooprem helpt de bestuurder ook de controle te houden over zijn voertuig en de aanhanger. Ongeremd probeert de aanhanger de auto als het ware in te halen. Geremd heeft de combinatie een gelijkelijke verdeling van de remkracht. Het is nodig om ervoor te zorgen dat de oplooprem goed is onderhouden en dat deze regelmatig wordt gecontroleerd om optimale prestaties te garanderen. Dit geldt vooral voor caravans, aanhangers en onderdelen die in de meeste gevallen lange periodes van stilstand kennen. Mochten er gebreken geconstateerd worden dan moet je die (laten) repareren. In het slechtste geval moet je online of offline op zoek naar nieuwe aanhanger onderdelen.

Wannneer is een oplooprem verplicht?

Dit is een verplichting voor aanhangers waarvan het totaalgewicht boven 750 kg is. Dit gaat dus om de aanhanger zelf plus het laadvermogen. Is uw aanhanger toegelaten in Nederland, dan is gebruik waarmee voor de hele EU toegestaan.