Carlspall
Image default
Woningen

Met ouders een huis kopen

Samen met ouders een huis kopen betekent riant wonen omdat je veel meer kan lenen. Hypotheek met ouders betekent ook dat je allemaal eigenaar en schuldenaar bent. Je kan samen met je ouders een woning kopen tot 4 personen. Steeds vaker kopen ouders met zoon en schoondochter een woning omdat de eigen kinderen anders geen huis kunnen kopen.

Wat zijn de voorwaarden van huis kopen met je ouders?

Koop jij samen met je ouders en je partner een woning dan is iedereen eigenaar en schuldenaar. Iedereen is 100% verantwoordelijk voor de betaling van de volledige hypotheekschuld. Dus kunnen er 3 niet betalen dan komen ze het bij de vierde persoon halen. Kan deze persoon niet betalen dan wordt de woning verkocht.

Je mag niet zo maar het huis verlaten. Iedereen die mede-eigenaar is heet verantwoording, zowel de lusten als de lasten. Stel bijvoorbeeld dat er iemand om welke reden dan ook het huis wil verlaten dan moet meestal de woning verkocht worden. Iedereen heeft recht op de overwaarde en die wordt dan verdeeld. Vaak past de hypotheek niet als iemand de woning verlaat. Er is niet voldoende spaargeld om iemand zijn gedeelte van de overwaarde te geven.

Meer lenen samen met ouders

Samen met ouders een huis kopen betekent ook dat je veel meer kan lenen. Stel dat iedereen € 2.500 bruto per maand verdiend? Maximale hypotheek bedraagt ongeveer € 760.000,-. Voor dit bedrag kan je best wel wat lenen. Vaak hebben ouders of eigen kind nog een woning die verkocht moet worden. Deze overwaarde kan je dan inbrengen zodat de hypotheeklasten lager worden of om een groter huis te kopen.

Notaris belangrijk als je met vieren koopt

Koop je met meerdere personen dan is het belangrijk dat je vooraf advies vraagt aan de notaris. Brengt iemand namelijk zijn overwaarde mee in de woning dan moet dat er ook weer uitgehaald worden indien iedereen later zijn eigen weg gaat. Doe je dat niet dan is diegene die de overwaarde er heeft in gestopt de helft kwijt. Lexwonen is de enige hypotheekadviseur en aankoopmakelaar die hypotheken regelt met:

  1. Ouders
  2. Vrienden
  3. Broer of zus

Maximaal met 4 personen kan je een huis kopen. Er kunnen dus ook maar 4 eigenaren zijn.

Als er twee huizen verkocht moeten worden?

Wil jij samen met je ouders en partner een huis kopen en kunnen jullie op inkomen niet genoeg lenen?  Moeten de huidige twee koopwoningen verkocht worden om de financiering rond te krijgen? Je krijgt op maximaal 1 huis een overbruggingshypotheek. Dat betekent dus dat je eerst een woning moet verkopen. Dat geld moet namelijk beschikbaar zijn om aan te tonen dat jullie kredietwaardig genoeg zijn om te kunnen kopen. Ga dus nooit een huis kopen voordat 1 woning verkocht is.

Maak het huis direct duurzaam

Ga je samen met ouders een huis kopen maak de woning dan direct energiezuinig.  Je kan 75% besparen in de energielasten zonder zelf 1 euro eigen geld mee te nemen. Een duurzame hypotheek bestaat uit een lening voor de aankoop van het huis en een lening uit:

  1. Investering spouwmuurisolatie
  2. Kopen van warmtepomp
  3. Kopen van airco die ook kan verwarmen

Het gaat eigenlijk niet eens om de subsidie of dat halve procent korting op de hypotheek. Koop je samen met je ouders een huis da. is een groene hypotheek belangrijk. De woning die jullie samen kopen zal niet klein zijn. Je kan echt heel veel geld besparen op energielasten. Denk aan een slordige 75%. Laat in ieder geval altijd een airco plaatsen die ook kan verwarmen. Wellicht meerdere airco’s, meefinancieren kan in de hypotheek. Hierdoor weinig gasverbruik.

Groene hypotheek samen met ouders door gezamenlijk de woning aan te pakken. Uiteraard mag je ook aan zonnepanelen denken. Het is echter het gas die je maandlasten omhoog stuwen. Als elke Nederlander een airco koopt dan zitten we al goed met besparingen. Elektriciteit wekken we zelf op en dat weinige gas kunnen we zelf uit Nederland halen samen met vloeibaar gas.

Jochem met ouders huis gekocht in Veenendaal

Jochem en zijn ouders zaten in een huurwoning in Veenendaal. Met zijn drieën hebben ze de huurwoning Veenendaal verlaten en een koophuis in Veenendaal West gekocht. Van € 1.290,- huur naar een hypotheek van € 960,- per maand bruto. Verder zijn ze blij met de riante woning die ze nu bezitten. Elke euro die de woning meer waard wordt stoppen ze allemaal in eigen zak. Het verduurzamen van hun woning doen ze allemaal zelf. Jochem werkt bij een installateur en hij kent de klappen van de zweep en heeft zijn connecties.