Carlspall
Image default
Tuin en buitenleven

Vogelhuisjes voor de mus

In onze tuin hebben wij verschillende vogelhuisjes. Maar weet je welk vogeltje ik nou zo graag eens naar mijn tuin zou willen lokken? De mus! Je zult misschien verbaast zijn. De mus is zeker niet de mooiste tuinvogel die er bestaat. Ik weet het… Een roodborstje of koolmeesje ziet er qua kleuren misschien wel veel aantrekkelijker uit. Maar een mus die heeft iets… Die heeft iets aandoenlijks of zo iets…

 

Hoe lok ik de mus naar mijn tuin

Mijn grote vraag is dus, hoe lok ik de mus naar mijn tuin? Om dat voor elkaar te krijgen moet je eerst wat meer over dit vogeltje te weten komen. Je moet bijvoorbeeld weten wat ze graag eten. De mus eet bijvoorbeeld heel graag onkruid zaad, ze eten zonnepitten, ze houden van bruin brood en speciaal vogelvoer voor tuinvogels. Om de mus naar je tuin te lokken moet je dus zorgen dat er voedsel in je tuin ligt waar het vogeltje van houdt. Zorg voor een mix van lekkernijen en leg het voer zoveel mogelijk op de grond of op een voedertafel in een voederhuisje.

   

Hoe leeft de mus?

De mus is een gezelschapsdier. Nou is het niet zo dat ze het gezelschap van een mens zo zeer waarderen, maar wel die van hun soortgenootjes. Een mus heeft dan ook graag een nestkastje in de buurt van haar soortgenootjes. Voor mussen bestaan vogelhuisjes met meerdere woningen in één flat. Een zogenaamde mussenflat. Hier kunnen meerdere mussenfamilies hun gezinnetje stichten. Om dus in het voorjaar en in de zomer de mus naar je tuin te lokken zou je een aantal van die nestkastjes in je tuin kunnen zetten. Dus mus houdt wel van een standaard nestkast met een rond gat erin. Dat bijvoorbeeld in tegenstelling tot het roodborstje dat liever een deels open huisje kiest. Nou als je deze zaken regelt, dan moeten de mussen jouw kant op komen!

Gerelateerde artikelen

Lekker zwemmen in een zwembad in Nijkerk